Manual pro editory webovych stranek UP: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Přidání kapitoly o práci se zprávami (News)
Bez shrnutí editace
(Přidání kapitoly o práci se zprávami (News))
Řádek 205: Řádek 205:


== Zprávy (News) ==
== Zprávy (News) ==
Připravujeme
V červenci 2018 jsme přešli na nový modul news (zprávy, aktuality), který se v detailech odlišuje od toho předešlého, tak mu při té příležitosti věnujeme další kapitolu.
 
Ve stručnosti – jde o zprávy, které se nevkládají jako obsah na stránku, kde by se měly zobrazovat, ale do určených složek, aby se následně zobrazovaly na různých stránkách, např. zpravodajských, napříč celým webem. Mají přiřazeny kategorie, které určují, kde všude se bude ta která zpráva zobrazovat. Jak vypadá seznam zpráv ve složce je vidět na obrázku.
 
[[Soubor:TYPO3 News 1.png|centre|frameless|800x800px]]
 
Jednotlivé položky ve zprávě se nacházejí v záložkách v trochu jiném pořadí a občas pod jinými názvy, než tomu bylo dříve, ale změny jsou to spíše kosmetické. Hlavní záložkou je záložka ''Obecný'', která zahrnuje hlavní části zprávy – nadpis, upoutávku (dříve pod názvem podnadpis), autora, datum a čas zveřejnění zprávy, datum archivace zprávy a samozřejmě především samotný obsah zprávy v editoru, který je stejný jako předtím (a jako v celém TYPO3).
 
[[Soubor:TYPO3 News 2.png|centre|frameless|800x800px]]
 
Záložka ''Access'' umožňuje nastavit datum a čas odkrytí načasované zprávy, případně jejího opětovného skrytí. Ovšem zprávy krajně nedoporučujeme skrývat tímto způsobem, protože pak jsou už nedohledatelné. Pokud je to třeba, nastavte jim raději datum archivace. Zpráva tak zmizí z aktuálního seznamu, ale stále je možné ji nalézt v archivu.
 
V záložce ''Options'' se nastavují kategorie, což je jedna z nejdůležitějších položek, a také značky (tagy), což je pro změnu jedna z novinek těchto News. Jejich využití v době psaní tohoto textu teprve připravujeme.
 
[[Soubor:TYPO3 News 3.png|centre|frameless|800x800px]]
 
Zásadním obsahem záložky ''Vztahy'' jsou přiložené obrázky, resp. soubory médií. Ta představuje největší změnu proti předchozímu modulu zpráv. Jak vypadá, ukazuje následující obrázek. Pokud jste zvyklí v TYPO3 pracovat se standardními obsahovými prvky s přiloženými obrázky, nepředstavuje to pro vás žádnou novinku, protože tento způsob práce s médii je v posledních verzích TYPO3 standardem. I proto zde nebudu práci s nimi podrobně rozebírat a případné zájemce o další informace odkazuji výše na kapitolu ''Obrázky'' a v ní odkazované návodné video.
 
[[Soubor:TYPO3 News 4.png|centre|frameless|800x800px]]
 
Snad jen několik základních informací. Pomocí tlačítka ''Přidat soubor médií'' přidáváte ke zprávě obrázky, které jste si už předem nahráli do souborových složek, zatímco Tlačítko ''Zvolit a nahrát soubory'' vám umožňuje přímo nahrávat a připojovat soubory z vašeho počítače. Z čistě organizačních a provozních důvodů doporučujeme používat tu první variantu.
 
Každý připojený obrázek se dá rozbalit a zobrazit tak jeho vlastnosti. U nás je podstatná především popiska, ale je tu možné pomocí připojeného editoru dotyčný obrázek např. také oříznout. Musím zde upozornit také na jednu '''záludnost'''. Nesmíte zapomenout '''u prvního obrázku''' (i pokud máte jenom jeden) '''zaškrtnout''' ''Ukázat v zobrazeních seznamu'', protože jinak se ten obrázek nebude zobrazovat všude, kde má.
 
[[Soubor:TYPO3 News 5.png|centre|frameless|800x800px]]
 
Záložka ''Metadata'' dovoluje nastavit klíčová slova a popis (description), jako vlastnosti stránky, na níž se zobrazí celá samostatná zpráva. To je věc, důležitá pro optimalizaci webového vyhledávání (SEO) a u nás pohříchu téměř nevyužívaná.
 
Poslední záložka ''Poznámky'' je také novinkou a slouží jen pro vaše interní poznámky – něco, co se se zprávou nikde na webu zobrazovat nebude.


== pozn. ==
== pozn. ==
employee
20

editací

Navigační menu